Yapı maliyetinin hesaplanması aşamasında ilk adım doğru ve detaylı metraj hazırlanmasıdır. Yapı içerisindeki her bir imalat kalemi için tüm proje, detay, mahal listesi ve teknik şartnameler taranarak siz değerli müşterilerimizin de imalatın yerini ve miktarını da rahatlıkla görebileceği şekilde detaylı metraj sayfaları hazırlanır.

Metraj, gerçekleştirilen ya da planlanan bir işin, kullanılan ya da kullanılacak malzemenin miktarını belirlemek için yapılan ölçümler, hesaplar ve işlemlerdir. Metrajın tanımında bahsedilen bu miktar kavramı; uzunluk, alan, hacim, ağırlık gibi ölçü birimlerini, adet, paket, kutu, palet, kamyon, tır, vb. ölçeklerdeki tanımlamaları ya da daha farklı ölçüm/gruplama yöntemlerini içerebilir. Dolayısıyla metraj işleminin net bir birimi olmayıp, yapılacak hesapta sayılacak/hesaplanacak şey esastır.

“Proje içerisinde bulunan ve cinsleri farklı olan tüm imalatların ayrı ayrı miktarlarının hesaplanmasına metraj denir.”

Metraj hesabı, yapılacak iş/kullanılacak malzeme miktarının hesaplanması için yapılabileceği gibi yapılmış/kullanılmış miktarın tespiti için de yapılabilir. Kısaca bir iş ya da malzemenin muhasebesi işlemi metraj olarak adlandırılır.

Çizimlerden yola çıkarak kullanılacak olan malzeme miktarı yüksek hassasiyet ile belirlenebilir. Birimlerine göre metraj, yapılan işin yerinde ölçümlerle ya da bilgisayarda proje üzerinden inşaatın her aşamasında yapılabilmektedir. Hakediş çalışmalarında, dijital ortamda yapılan ölçümler sahada da kontrol edilerek karşılaştırılabilir.

Metraj hesabı çıkarılırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Metraj alınırken, metraj alan kişinin inşaat süresince oluşacak zayiat yüzdesini de göz önünde bulundurması gerekmektedir.
  • İlgili her çizim kontrol edilip, her malzeme ölçü birimleri ile kayıt altına alınmalıdır. Bu işlem yapılırken herhangi bir hesabın atlanmadığı veya birden fazla kez yapılmadığından emin olunması gerekmektedir.
  • Metraj hesapları bir başkası tarafından da anlaşılabilir, kontrol edilebilir ve karşılaştırılabilir olmalıdır.
  • İyi hazırlanmış kontrol listeleri sayesinde hataların önüne geçilebilir. Ayrıca karışıklık yaşanabilecek ya da daha sonra anlaşılmasında zorluk yaşanabilecek noktalarda açıklamalar ya da notlar eklenmelidir.
  • Proje üzerinden çıkarılan metrajlarda kuşkuya düşülmesi durumunda, durumun netleştirilmesi için yerinde kontroller ve ölçümler gerçekleştirilmelidir.
  • Metraj hazırlanırken yapılan en sık hata, bazı yapı elemanları miktarının olması gerekenden az ya da fazla olmasıdır. Bu durum, daha çok bazı elemanların unutulması veya birden fazla yazılmasıyla meydana gelmektedir.
  • Boyutları ifade eden rakamlar, elemanın birimine uygun şekilde yazılmalıdır. Örneğin 2,00 m; 5,20 m2; 4,500 m3; 1,500 ton.

Yapı maliyetinin belirlenmesi için yapılan faaliyetlerin tümüne keşif çıkartılması denilmektedir. Ön ve kesin keşif olmak üzere ikiye ayrılır. Ön keşif; inşaata başlamadan önce eldeki bilgiler kullanılarak yapının yaklaşık maliyetinin hesaplanmasıdır. Kendi içinde tahmini ve metraja dayalı olmak üzere ikiye ayrılır. Metraja dayalı ön keşif; yapıya ait proje üzerinden yapıyı oluşturan bütün elemanların her birinin metrajı çıkartılır ve bulunan sonuçlar o yapı elemanına ait birim fiyatlarla çarpılarak her bir elemanın maliyeti belirlenmiş olur. Metraj çıkartılırken inşaat kalemlerine ek olarak tesisatlar için de ilgili teknik eleman tarafından projesi üzerinden metraj çıkartılarak inşaat kalemlerine eklenmesi gerekmektedir. Tahmini ön keşifte ise yapıya ait projelerin henüz tam hazır olmadığı veya ön proje aşamasında olduğu yapım işlerinde kullanılan türüdür. Ön keşfi belirlemek için geçmişte yapılan benzer işlere ait verilerin güncellenmesi yöntemi kullanılır veya benzer yapılara ait istatistiki verilerden yararlanılır. 

BEO İnşaat olarak firmamız bünyesinde alınan tüm projelerin metrajlarını iş verenin talep ettiği her tür poz ve metraj şekline göre ataşman referanslı şekilde hazırlıyoruz. Hazırladığımız bu dinamik metraj raporları ile istenilen kattaki metrajlara ve maliyetlere tek tuş ile ulaşabilirsiniz.