Ülkemiz genelinde tüketici bilgisinin en az olduğu konuların başında statik proje hizmeti gelmektedir. Büyük yatırımlar ortaya koyarak yaptıkları yatırımların estetik unsurları için uzun süre zaman harcanırken o estetik yapının ayakta kalmasını sağlayacak statik projelere yeterince özen gösterilmemektedir. Nasıl ki bir otomobil satın alırken ilk olarak onun yürüyen aksamına dikkat edip ekspertiz yaptırmak için ciddi yatırımlar yapıyorsak, bir otomobilden kat kat fazla maliyetlerle sahip olduğumuz yapılarımız için de aynı özeni göstermemiz gerekir.

Bir yapıyı oluşturan iki temel proje vardır. Bunların biri mimari proje diğeri ise statik projedir. Mimari proje; inşaat planının inşaatın yapılacağı arsa üzerindeki konumuna göre kat planlarını, cephe görünüşlerini, çatı planlarını ve düşey kesitlerden en az ikisini gösterir. Bu projeler detaylı ölçü, kot ve malzeme bilgilerini gösteren paftalar şeklinde düzenlenir. Statik ve mimari projeler 1/100, 1/50, 1/25 gibi ölçeklerle hazırlanabilir.

Statik proje ise mimari projenin uygulamasının ayrıntılanması olarak tanımlanabilir. Statik proje binanın rijitliğini (yani bina üzerine binecek yüklere karşı direncini) ölçer. Statik projenin amacı mimari projenin taşıyıcı sisteminin mevzuata uygun şekilde hayata geçirilmesidir. Aklınıza gelen her türlü yapı mutlaka bir statik proje sayesinde ayakta durmaktadır.  Bu projeler yapının büyüklüğüne ve özelliklerine uyacak biçimde inşaat mühendisleri tarafından hazırlanır. Statik projeyi hazırlayacak olan inşaat mühendisinin inşaat mühendisleri odasından alınan yetki belgesine sahip olması gerekir.

Mimarın yapmış olduğu tasarımı hayata geçirmek için yapıya tasarım aşamasında projenin kullanım şekline uygun şekilde ölü yükler ve hareketli yükler etki ettirilir. Bu yüklemeler altında yapının rijitliği, kolon, kiriş, döşeme ve temel gibi elemanların en olumsuz yüklemeler altındaki davranışları incelenir. Kurtarmayan elemanlarda kesit büyütme, çok düşük kapasitede çalışan elemanlarda ise kesit küçültme işlemi tercih edilerek maliyet optimum seviyede tutulmaya çalışılır.

Bir statik projeyi hazırlarken dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar vardır ve hizmet aldığınız inşaat mühendisinin statik projeyi bu noktalara dikkat ederek hazırlaması gerekir. BEO İnşaat üzerinden alınan statik proje hazırlama hizmetlerinin tümünde sürecin en başından en sonuna kadar tüm aşamalar titizlikle gerçekleştirilir ve şu noktalara azami dikkat edilerek statik proje hazırlanır. Statik projenin ölçeklerinin yapı boyutları mimari projeyle uyum içinde olmalıdır. Detaylarının farklı bir planda 1/20 ölçek kullanılarak ayrıntılı bir biçimde gösterilmesi gerekir. Baca delikleri, elektrik, su ve doğalgaz tesisatları için gerekli olacak olan boşluklar, paftaların cinsleri ve inşaatın devamı esnasında dikkat edilmesi gereken tüm hususlar burada belirtilmelidir. Kat planları da aynı şekilde mimari projeye uyumlu şekilde hazırlanmalıdır. Hazırlanan statik proje büyük bir yapı için değilse 1/50 ölçekli olarak hazırlanmalı ve kalıp planı üzerinde bulunan poz numaraları ve kotlar statik plan dahilinde açıklayıcı ve ayrıntılı bir biçimde belirtilmelidir.

Statik proje hizmeti almak istediğinizde ödeyeceğiniz miktar belirli bir formülasyona bağlı olarak belirlenir. Bu formülasyon sabittir. Hazırlık aşamasından teslimat aşamasına kadar yapılan tüm işlemler bu fiyatı belirleyen değişkenlerdir. Statik plan oluştururken inşaat mühendisleri zeminin tabanı ile ilgili aşamalara söz konusu olduğunda jeofizik mühendisleri ve jeoloji mühendislerinden destek alırlar. Tüm bu aşamalar sona erdiğinde siz değerli müşterilerimize her aşaması detaylıca oluşturulmuş bir statik plan teslim edilir. Bizler BEO İnşaat olarak statik tasarımlarımızı sadece bir bilgisayar ortamının yeterlilik koşulları ile değerlendirmekle kalmayız. Ayrıca bir mühendisin bakış açısı ve bilgi birikimi ile değerlendiririz. Proje tasarımında imalat şartlarını da göz önünde bulundurarak buna uygun gerçekçi çözümleri proje aşamasında üretiyoruz.